Leiderschap vs management

Leiderschap definieert hoe de toekomst eruit zou moeten zien, brengt mensen op één lijn met die visie en inspireert hen deze visie te verwezenlijken ondanks de (potentiële) obstakels.

Leiderschap creëert:

  1. Een verstandig en aantrekkelijk toekomstbeeld
  2. Een logica voor de manier waarop de visie verwezenlijkt kan worden

De belangrijkste aspecten van management zijn plannen, budgetteren, organiseren, mensen aannemen, controleren en problemen oplossen.

Management creëert:

  1. Specifieke stappen en tijdschema’s om de strategieën te implementeren
  2.  Plannen omgezet in financiële ramingen en doelen

     

Qua volgordelijkheid is het dus van belang om eerst vanuit leiderschap een visie te creëren en die te vertalen naar een strategie. Daarna is het van belang om te plannen, budgetteren en monitoren en uiteraard is hier management voor nodig. Wat wij in de praktijk veel zien is dat er veel management aanwezig is in de organisatie en dat er meer behoefte is aan leiderschap. Het behoeft geen betoog dat inspiratie en verbinding vanuit  leiderschap wordt gecreëerd.

Wil je de organisatie meenemen in het data-gedreven vergezicht ligt het accent hierbij dan ook het neerzetten van een visie. Om deze te landen in de organisatie is het van belang dat de communicatie van deze visie tientallen malen of zo vaak als nodig wordt herhaald. De visie is een vast onderdeel van de Compelling Data Story (CDS) die op haar beurt de why-how-what van de data-strategie vertelt om deze zo te verbinden met de gehele organisatie.

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl