Kenmerken van een effectieve visie

“Visie heeft betrekking op een toekomstbeeld, en bevat impliciet of expliciet commentaar op de reden waarom mensen ernaar zouden moeten streven om dit te creëren.” 
John P. Kotter

Het belang van een visie

  1. Een visie helpt mensen op één lijn te brengen en zo de acties van geïnspireerde mensen bijzonder efficiënt te coördineren. 
  2. Zij bevordert ingrijpende veranderingen, door mensen te motiveren tot actie, die niet noodzakelijkerwijs in hun eigen belang is op de korte termijn.
  3. Door de algemene richting voor verandering te verduidelijken vereenvoudigt zij ‘honderden’ beslissingen.

Een visie is dus meer dan een ‘one-liner’, en zorgt voor vergroting van cohesie en de data bewustwording in de organisatie. Dit maakt dat afdelingen, en dus de managers en medewerkers eerder geneigd zijn samen te werken in de ontwikkeling naar een meer data-gedreven organisatie.

Wat zijn de kenmerken van een effectieve visie:

  1. Voorstelbaar
    Draagt een beeld over van hoe de toekomst eruit zal zien
  2. Aantrekkelijk
    Spreekt de langetermijnbelangen aan van medewerkers, klanten en aandeelhouders, die een belang in de onderneming hebben
  3. Haalbaar
    Omvat realistische, bereikbare doelen
  4. Gericht
    Is duidelijk genoeg om als richtsnoer te dienen bij besluitvorming
  5. Flexibel
    Is algemeen genoeg om individueel initiatief en alternatieve reacties toe te laten in het licht van veranderende omstandigheden
  6. Communiceerbaar
    Is gemakkelijk te communiceren, kan binnen 5 minuten uitgelegd en begrepen worden

Met name het laatste punt is cruciaal en ook een fijne manier om te verifiëren of de visie aansluit bij de organisatie. Presenteer het verhaal eens in klein comité aan diverse mensen in de organisatie en verwerk direct de feedback. Visie is een vast onderdeel van de Compelling Data Story (CDS)  die op haar beurt de why-how-what van de data-strategie vertelt om deze zo te verbinden met de gehele organisatie.  

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl