Inzichten interpreteren

Inzichten uit data creëren is op zich niet zo lastig, kijk immers maar naar het aantal KPI-dashboards in de eigen organisatie. Maar wat zegt het inzicht, wat betekent het voor jou, én wat ga je er nu mee doen?

Uitkomsten van analyses zijn veelal ‘multi-interpretabel’. Het is dan ook belangrijk om statistische vaardigheden en kennis van de business of het domein bij elkaar te brengen. Het begrijpen van de aanwezige problematiek bij eindgebruikers maakt dat je gezamenlijk tot een goede vraagstelling kan komen met daarbij een analyse aanpak. Hierdoor geef je gezamenlijk een antwoord op de vraag waar in het proces het inzicht gebruikt gaat worden en welk besluit ondersteund zal worden. Er ontstaat verbinding tussen het domein of de business en de intelligence afdeling wat maakt dat iedereen open staat voor het belang van de te vergaren inzichten.

Om voorbereid te zijn op vragen van de klant of interne gebruiker moet een data-scientist en/of –analist zich kunnen verplaatsen in de positie van de eindgebruiker. In hoeverre is er sprake van waarde realisatie en wat betekent dit inzicht voor hem of haar? Data-verantwoording en uitleg waarom welke modellen of algoritmen zijn ingezet is wezenlijk. Is er sprake van correlatie tussen de verschillende modellen zodat de ontstane segmenten verklaarbaar zijn en begrijpelijk voor de toehoorder? Wat is er te zeggen over de significant verklarende variabelen? Toehoorders meenemen in wat er onder de motorkap gebeurt bevordert vertrouwen in de uitkomsten en toepassing van het model. Uiteindelijk bepalend of het inzicht goed en relevant genoeg is om de eindgebruiker of klant te overtuigen.

Op deze wijze is het mogelijk data-gedreven initiatieven te stroomlijnen naar een en hetzelfde doel. Gezamenlijk én over de afdelingen heen, want succesvol zijn dankzij data heeft niets te maken met cijfers, maar alles met mensen.

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl