Impact maken via data storytelling

Digitale transformatie leidt tot serieuze veranderingen, maar staat zeker niet gelijk aan enkel digitaliseren. Het gaat niet alleen om veranderingen in technologie, maar ook in de vaardigheden van werknemers, de manier waarop we leren, samenwerken en communiceren met de klant.

Het ligt aan de mindset en ervaring van medewerkers, of zij meteen aan de slag gaan met nieuwe technologische mogelijkheden of liever even de kat uit de boom kijken. Techneuten, nerds en digifielen heb je bij je digitale transformatie vaak al snel mee, maar hoe bereik je de andere collega’s, de ‘late majority’? Aandacht voor adoptie en communicatie om alle lagen van de organisatie te bereiken is cruciaal.

We zien dat er meer aandacht besteed moet worden aan de ‘interne adoptie’ van digitale transformatie. Veel organisaties vinden dit lastig. Daarbij speelt de balans tussen steeds meer efficiency en wat mensen kunnen en willen behappen een grote rol. Hoe betrek je alle medewerkers bij de digitale transformatiereis, zodat de medewerkers zich onderdeel voelen van het resultaat? Dit is misschien wel de belangrijkste uitdaging voor de managementteams.

Voorbeelden zijn: anderen helpen bij het trainen in nieuwe technologie (50%), openstaan voor het gebruik van nieuwe tools (40%) en positief communiceren over digitale transformatie (35%). Bredere participatie van werknemers zorgt ervoor dat de digitale transformatiecultuur doordringt binnen organisaties, zodat zij uiteindelijk hun klanten beter van dienst kunnen zijn.

Data storytelling wordt daarom steeds belangrijker. Data storytelling is daarom nu belangrijker dan ooit. Data storytelling is vanuit een ontwikkelde visie & strategie de juiste visualisaties creëren, relevante inzichten vergaren en hier een eenduidig verhaal van maken.

De juiste inzichten en een helder verhaal zorgen ervoor dat organisaties kunnen ingaan op de voortdurend veranderende wensen en behoeften van klanten. Hoe groot een dataset ook is, hoe slim berekeningen en analyses ook zijn, als we deze bevindingen niet effectief kunnen communiceren, creëren we geen impact. (bron: consultancy.nl).

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl