Samenwerken vanuit gemeenschappelijke doelen

Silodenken staat steevast in de top 3 van grootste belemmeringen voor een meer data-gedreven werkwijze. Wat gebeurt er veelal? Mensen, managers en medewerkers, worden gestuurd op de realisatie van afdelingsdoelstellingen. Deze doelstellingen zijn niet per definitie onderling afgestemd met andere afdelingen, en in lijn met het hogere doel. Daarbij, in het enthousiasme en gedrevenheid om de afdelingsdoelstellingen te behalen is er een zeer sterke focus en vindt er veelal doelverschuiving plaats.

Dit betekent dat de doelen van de afdeling, vaak onbewust, worden verheven tot ondernemingsdoelstelling. Ontzettend jammer, want op deze wijze dragen niet alle initiatieven op de juiste wijze bij, ondanks alle inspanning en beste intentie van dien. Simpel gezegd, we trekken met elkaar heel hard aan het touwtje. Echter, niet vanuit eenzelfde uitgangspunt, noch met dezelfde inspanning én ook niet aan hetzelfde einde. Verbeeld je maar even wat er gebeurt en is dit herkenbaar? Hoeveel KPI’s zijn er bij jou aanwezig zijn die inzichten bieden over de afdelingen heen?

Wat kun je hieraan doen? Het begint bij een visie op data-gedreven werken. Wil je dat mensen uit hun spreekwoordelijke silo’s stappen dan ontkom je er niet aan om mensen met elkaar te verbinden vanuit deze visie. Een visie waarbij je businessdoelstellingen plot in een data-perspectief. Wanneer zij verbonden zijn vanuit eenzelfde visie, strategie en businessdoelstellingen kun je gezamenlijk en over de afdelingen heen alle data-gedreven initiatieven stroomlijnen naar een en hetzelfde doel. Want succesvol zijn dankzij data heeft niets te maken met cijfers, maar alles met mensen.

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl