Actionable insights

De daadwerkelijke waarde van data-gedreven werken komt tot uiting als op basis van de verkregen inzichten besluitvorming acties volgen die zich richten op waarderealisatie, met een sterke focus op klantbehoefte en eindgebruiker.

Besluitvormingsacties doorvoeren in de praktijk is wezenlijk anders dan het opzetten van een KPI-dashboard. Bij inzicht-gedreven besluitvorming is het van belang te onderzoeken:

  1. waar in het proces gaat het inzicht gebruikt worden
  2. welke besluiten zullen worden ondersteund
  3. is het inzicht goed en relevant genoeg om de eindgebruiker te overtuigen
  4. levert het inzicht de juiste (toegevoegde) waarde

Dit is geen klinisch proces waarbij je op de tekentafel daar even vorm aan geeft. Je zult moeten nadenken over datasets, kennis en tooling. Hoe betrouwbaar, toegankelijk en vindbaar is deze data voor medewerkers? Wat betekent dit voor autonomie en mandaat voor medewerkers en afdelingen? De uitdaging ligt besloten niet zozeer in de creatie van het inzicht als wel in de toepassing daarvan. De samenhang van alle onderdelen inzichtelijk maken om deze onderling op elkaar af te stemmen is dan ook cruciaal.

De visie op data-gedreven werken 1001x communiceren en antwoord geven op de vraag waarom deze verandering urgent en noodzakelijk is, zorgt voor verbinding en inspiratie. Zo kunnen mensen uit hun spreekwoordelijke silo’s stappen om hier gezamenlijk over de afdelingen heen (end2end) invulling aan te geven. Want succesvol zijn dankzij data heeft niets te maken met cijfers, maar alles met mensen.

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl